СУЧАСНИЙ СТАН РІВНЯ ЯКОСТІ ЖИТТЯ НАСЕЛЕННЯ: РЕГІОНАЛЬНИЙ ЗРІЗ

Володимир Постніков

Анотація


В умовах кризи та у післякризовий період особливо актуальною постала проблема неспроможності значної кількості регіонів забезпечити власний розвиток. Якщо в попередні роки недостатність фінансових ресурсів у регіонах компенсувалася за рахунок трансфертів з державного бюджету, то криза в повному обсязі виявила хибність і дестимулюючий вплив такого підходу. Проблеми розвитку населення і зокрема індивідуума стають все більш очевидні як на державному, так і на регіональному рівні. В сучасних умовах вони характеризуються нерівністю можливостей: розвиток населення стримується через його рівень добробуту, вік, освіту, місце проживання, гендерну або групову приналежність. Водночас, кожному окремому регіону України притаманні конкретні особливості його розвитку, що підтверджує недостатню ефективність використання єдиного підходу до розвитку регіонів в тому числі розвитку потенціалу населення регіонів.

Реалізація державної соціальної політики в сучасних умовах вимагає чіткого розуміння сучасного стану і тенденцій людського розвитку, в тому числі його регіональних особливостей, що в свою чергу визначає основне завдання статті - дослідження регіональних особливостей розвитку населення України та визначення пріоритетних напрямів розвитку населення в умовах значної розбіжності регіонального розвитку.

Як показують результати в загальній кількості регіонів домінують низькі значення показників людського розвитку, що в свою чергу свідчить про необхідність вироблення практичних рішень щодо покращення ситуації.

Однією з основних проблем людського розвитку в регіонах України, є неоднозначність та недостатня визначеність щодо стратегічних орієнтирів розвитку якості життя населення та тактичних підходів до державного регулювання. Тому, набирає актуальності питання щодо необхідності змін підходів до державного, в тому числі регіонального регулювання якості життя населення, які б дозволяли збалансувати рівень якості життя населення в регіонах та забезпечити його сталий розвиток.


Ключові слова


рівень життя; якість життя населення; соціальна політика; добробут; освіта соціальне середовище.

Повний текст:

PDF>XML

Посилання


Людський розвиток в Україні: мінімізація соціальних ризиків (колективна науково-аналітична монографія) / За ред. Е.М. Лібанової. - К.:Ін-т демографії та соціальних досліджень ім. М. В.Птухи НАН України, Держкомстат України, 2010. - 496 с.

Моніторинг стану соціального захисту [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://www.mlsp.gov.uа/.

Соціальні індикатори життя населення. Статистичний збірник. - Київ, 2013. - 221 с.

Регіональний людський розвиток. Статистичний бюлетень. - Київ, 2011. - 48 с.

Регіональний людський розвиток. Статистичний бюлетень. - Київ, 2013. - 61 с.

Регіональний людський розвиток. Статистичний бюлетень. - Київ, 2013. - 63 с.

Михальченко Г. Г. Регіональні особливості розвитку населення / Г. Г. Михальченко // Управління проектами та Розвиток виробництва: Збірник накових праць. - Луганськ: в-во СНУ ім. В. Даля, 2012 - № 2(42) - С 41-54.

Людський розвиток в Україні: трансформація рівня життя та регіональні диспропорції (колективна монографія) / відпов. за випуск Л. М. Черенько, О. В. Макарова, за ред. Е. М. Лібанової. - У 2-х томах. - К.: Ін-т демографії та соціальних досліджень ім. М. В. Птухи НАН України, 2012. - 436 с.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.