РЕГІОН РЕКРЕАЦІЙНОЇ СФЕРИ В УМОВАХ БЮДЖЕТНОЇ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ

Марія Рипкович

Анотація


Із прийняттям у 2001 році Бюджетного кодексу України у сфері бюджетних відносин залишається багато невирішених проблем, а саме:                    низький рівень фінансової автономії органів місцевого самоврядування,

невідповідність повноважень на здійснення видатків, що закріплені законодавчими актами тощо. Особливої гостроти це питання набуває на рівні місцевих бюджетів регіонів рекреаційної сфери. Для підвищення ефективності формування їхньої дохідної бази необхідно розробити відповідну концепцію з чітко вираженою метою, принципами формування доходів та очікуваних результатів.

Мета. Оцінка сучасної практики місцевого оподаткування в Україні та визначення його ролі у стимулюванні соціально-економічного розвитку регіонів рекреаційної сфери країни.

Результати. Проаналізовано причини, що гальмують реалізацію бюджетної децентралізації на регіональному рівні. На реальному прикладі виконання бюджету Свалявського району досліджено сучасний незадовільний стан забезпеченості місцевих бюджетів податковими надходженнями, негативні прояви якого масштабно втілюються по всій території України. Дана оцінка рентабельності нових місцевих податків і зборів та механізму їх запровадження з 1 січня 2014року в контексті посилення місцевого самоврядування.

Практична значущість. Реформування місцевого самоврядування зумовлює зміну ставлення держави і місцевих влад до нових міжбюджетних відносин. Головною ідеєю бюджетної децентралізації повинна стати практика забезпечення самостійності місцевих бюджетів не за делегованими видатками, а за доходами. Важливим джерелом доходів місцевих бюджетів України повинні стати доходи, які є платою користувачів за блага і послуги, що надаються в регіоні з рекреаційною сферою.


Ключові слова


місцеве оподаткування; рекреаційна сфера; бюджет; місцеве самоврядування; бюджетна децентралізація.

Повний текст:

PDF>XML

Посилання


Бюджетний кодекс України: чинне законодавство зі змінами та доповненнями на 24.04.2013 року [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://zakonl.rada.gov.иа/1аш5/5Ьош/2456-17

Веклич О. Як зашкодити екологічному оподаткуванню? // Дзеркало тижня. - 13 вересня 2014 р. - № 32.

Ганущак Ю. Бюджетна децентралізація: старт чи фальстарт? // Дзеркало тижня. - 16 серпня 2014 р. - № 28.

Диверсифікація доходів місцевих бюджетів: монографія / за ред. І. О. Луніної. - К.: Ін-т екон. та прогнозув. НАН України, 2010. - 320 с.

Звіти про виконання Зведеного бюджету Свалявського району за 2008-201З рр.

Звіти про виконання бюджетів Автономної Республік Крим, областей, міст Києва та Севастополя за 2007-2013р.р.

Кулик І. Шляхи удосконалення управління місцевими бюджетами [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://www.kbuapa.kharkov.ua/e-book/conf/2012-2/doc/2/l1.pdf.

Луніна І. З «небес» на землю. Як має виглядати бюджетна децентралізація в Україні // Дзеркало тижня. - 13 грудня 2014 р. - № 47.

Місцеві фінанси: підручник / [О. П. Кириленко, О. Р. Квасовський, А. В. Лучка, Б. С. Малиняк, В. В. Костецький, О. І. Тулай]; за ред. О. П. Кириленко. - К.: Знання, 2006. - 677 с.

Офіційний сайт Державної служби статистики України [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua/

Онупрієнко А. Делегування державних повноважень органам місцевого самоврядування: проблемні питання [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://dep.kh.ua/dep/porady_deput/1319014751_9313.html

Податковий кодекс України від 02.12.2010 року № 2755-VI [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17

Розвиток місцевих фінансів в Україні та інших державах-членах Ради Європи: збірник науково-аналітичних та навчально-методичних матеріалів, нормативно-правових актів з питань місцевих фінансів / [Деві К., Петері Г., Росіхіна В., Толкованов В.]. - Київ, 2011. - 240 с.

Сошка Н. Суперечності та перспективи розвитку системи місцевого оподаткування в Україні [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://www.economy,nauka.com.ua/?operation=l&iid=783


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.