РИНОК ТРАНСАКЦІЙНИХ ПОСЛУГ УКРАЇНИ

Людмила Старченко, Євген Коваленко

Анотація


Метою статті є виявлення економічних і соціальних основ формування трансакційних витрат в умовах сучасної економіки, обґрунтування необхідності їхнього регулювання, а також аналіз питань, пов'язаних з формуванням і регулюванням ринку та трансакційних галузей, характерних для української дійсності. Теоретичною основою та методологічною базою дослідження є фундаментальні положення економічної теорії, економіки підприємств, наукові праці вітчизняних та зарубіжних фахівців. Для вирішення поставлених у роботі завдань використовувалися такі методи : метод пізнання та абстрактно-логічний підхід - при узагальненні теоретичних основ, метод системного аналізу і порівнянь та метод логічного узагальнення та інші. В статті розглянуто основи формування трансакційних витрат в умовах сучасної економіки, обґрунтування необхідності їх регулювання, проаналізовано питання, пов'язані з формуванням і регулюванням ринку трансакційних послуг та галузей, характерних для української дійсності. Наукова новизна одержаних результатів полягає у розширенні теоретико-методичних засад і розробці практичних рекомендацій. Практичне значення одержаних результатів полягає у тому, що теоретичні положення, висновки і рекомендації дослідження доведені до рівня практичних рекомендацій щодо ефективного надання трансакційних послуг з метою подальшого обґрунтування стратегічних управлінських рішень щодо їх розвитку.


Ключові слова


трансакційні витрати; трансакційні послуги; ринок; управління; стратегія; виробництво; підприємство.

Повний текст:

PDF>XML

Посилання


Дуглас Норт. Институты, институциональные изменения и функционирование экономики. - М.: Начала, 1997. - С. 93

Коуз Р. Природа фирмы / Р. Коуз // Фирма, рынок и право. / Пер. с англ. - М.: Дело ЛТД, 1993. - С. 33-53.

Уильямсон О. Экономические институты капитализма. - Спб, 1996. С. 52.

Радаев В. В. Российский бизнес: структура трансакционных издержек // Общественные науки и современность. 1999. №6. С. 32-38.

Шерер Ф. Росс Д. Структура отраслевых рынков / Пер. с нем. - М.: Инфра-М, 1997. - С. 440-441.

Тамбовцев В. Л. Институциональные изменения в российской экономике // Общественные науки и современность. 1999. №5. С. 54-65.

Коропецький І. С. Сектор трансакцій в сучасній Україні // Економіка України. - 1997. - №7. - С. 43-51

Архієреєв С. І. Трансакційний сектор економіки України. - Харків: ХФ НІСД, 2003. - С. 56

Булеев И. П. Управление трансформационными издержками в переходной экономике / Ин-т экон.пром-ти НАН Украины. - Донецк, 2002. - 154 с.

Паляниця А. Вартість ведення підприємницької діяльності в Україні. - МБРР, 2002. - 58 с.

Хейне П. Экономический образ мышления. М.: Новости, 1991.

Малахов С. Некоторые аспекты теории несовершенного конкурентного равновесия (двухфакторная модель трансакционных издержек) // Вопросы экономики. 1996. № 10, с. 77-86.

Олейник А. Н. Институциональная экономика. Учебное пособие // Вопросы экономики. 1999. №1-13.

Нуреев Р. М. Курс микроэкономики. Учебник для вузов. - М.: Норма - Инфра-М, 2000. 81-82, 421-422 с.

Дугінець Г. В. Державне регулювання трансакційних витрат економічної інтеграції в Україні / Г. В. Дугінець // Научные труды Донецкого техн.. уни-та. Сер.: экономическая. - 2006. - Вып. 103-3. - С. 83-86.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.