СТРЕС-ТЕСТУВАННЯ ЯК ІНСТРУМЕНТ ОЦІНКИ РИЗИКУ У СТРАХОВИХ ТОВАРИСТВАХ

Любов Клапків

Анотація


В статті розглянуто сутність стрес-тестування як інструменту, що дозволяє оцінити стійкість страхового товариства стосовно макроекономічних потрясінь. Його розглядається як складову індивідуальної системи корпоративного управління чи елемент механізму державного нагляду.

Виокремлено, цілі стрес-тестів з позиції страхових компаній, які частково відрізняються від підходу Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг. Для перших це інструмент управління фінансовими ризиками, а для другої - механізм моніторингу якості контролю ризиків. Водночас, підкреслено що, застосування такої форми аналізу спрямовано на єдиний результат - забезпечення фінансової збалансованості страховика у випадку виникнення негативних сценаріїв розвитку економічного середовища.

Метою,для страхових компаній, проведення стрес-тестів, визначено: вдосконалення корпоративного управління; глибше усвідомлення ризиків керівниками та менеджментом, а також розроблення стратегії управління ними; оцінка адекватності страхових резервів і капіталу.

Зазначене тестування сприяє кращому усвідомленню причин фінансових небезпек, які виникають в діяльності страховика, їх ідентифікації і виміру, а також встановленню лімітів на ризики, які компанія в стані прийняти. Крім того, такий інструмент є істотним елементом в процесі прийняття оптимального рішення щодо залучення капіталу. Стресовий аналіз актуальний для оцінки адекватності страхових резервів компанії, а також збалансованості активів і пасивів.

Відзначається, що стрес-тестуванням можна отримати: перелік факторів-ризиків, які мають значний вплив на фінансовий стан страховика та зв'язок між факторами-ризиками.

Побудовано багатофакторну модель згідно обґрунтованого переліку ключових пунктів алгоритму, які складають основу для стрес-тестування з урахуванням сучасних тенденцій, розвитку та стану вітчизняного страхового ринку.

Запропоновано варіанти та способи використання результатів стрес-тестування, як в середині страхового товариства, так і акціонерами чи органами пруденційного нагляду.


Ключові слова


страхова компанія; стрес-тестування; макроекономічні показники; алгоритм; нагляд; управління ризиками.

Повний текст:

PDF>XML

Посилання


Залєтов О. Макропруденційний нагляд та регулювання страхового ринку / Олександр Миколайович Залєтов // Фінансовий простір . - 2014. - № 1 (13). - С. 68-71.

Клапків Л. М. Використання стрес-тестів у діяльності вітчизняних страховиків / Л. Клапків // Збірник тез доповідей Восьмої Міжнародної науково-практичної конференції молодих вчених [«Економічний і соціальний розвиток України в XXI столітті: національна ідентичність та тенденції глобалізації»], (Тернопіль, 24-25 лютого 2011 р.). - В 2 ч. Ч. 2. - Тернопіль: ТНЕУ, 2011. - С. 87-89.

Клапків Л. М. Управління фінансовими ризиками страхових компаній / Любов Клапків // Збірник тез доповідей VI Міжнародної науково-практичної конференції молодих вчених

[«Економічний і соціальний розвиток України в XXI столітті: національна ідентичність та тенденції глобалізації»], (м. Тернопіль, 26-27 лютого 2009 р.). - В 2 ч. Ч. 2. - Тернопіль : ТНЕУ, 2009. - С. 90-91.

Кудрявцева М. Г. Что тестирует стресс-тест / М. Г. Кудрявцева // Рынок ценных бумаг. - 2006. - № 2. - С. 54-57.

Лучаківський А. О. Стрес-тестування банківських установ у посткризовий період / А. О. Лучаківський // Матеріали міжнародної науково-практичної конференції «Соціально- економічні проблеми сучасності та концепція сталого розвитку в Україні та світі» Частина 1 - 2014. - С. 86-89.

Методичні рекомендації щодо порядку проведення стрес-тестування в банках України: постанова Правління НБУ від 06.08.2009р. № 460. - Режим доступу: http://zakon.nau.ua

Страховий ринок України: стан та перспективи розвитку: монографія / С. О. Булгакова, А. В. Василенко, Л. I. Василенко та ін.; за заг. ред. А. А. Мазаракі. - К.: КНТЕУ, 2007. - 460 с.

Управління розвитком ринків фінансових послуг / [Внукова Н. М. та ін.]; наук. ред. Н. М. Внукова; М-во освіти і науки України, Харк. нац. екон. ун-т. -Х.: АдвА, 2009. - 195 с.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.